Nieuws
Welkom bij het laatste nieuws van Dorpsraad BurgerBrug e.o.! Hier houden we u op de hoogte van actuele zaken die spelen in Burgerbrug en Burgervlotbrug. Blijf geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen en initiatieven in de dorpen.
Veiligheid N9
Veiligheid Burgerbrug en Burgervlotbrug
Nieuws van de Gemeente Schagen
Werkzaamheden Vlotbrug
Nieuwsbericht: werkzaamheden vlotbruggen Kop van Noord-Holland – gemeente Schagen
WaakSaam voert in opdracht van de provincie Noord-Holland groot onderhoud uit aan de drie vlotbruggen over het Noordhollandsch Kanaal. Het gaat om vlotbrug ’t Zand, Sint Maartensvlotbrug en de Burgervlotbrug. Bij de onderhoudswerkzaamheden vervangen wij de slijtlaag op Vlotbrug ’t Zand en schilderen wij de vlotbruggen. Ook voeren wij, waar nodig, elektromechanisch onderhoud uit. Met deze werkzaamheden haken wij aan op het aansluiten van de vlotbruggen op de centrale brugbediening van de provincie Noord-Holland die al gepland stonden. Door de werkzaamheden integraal op te pakken beperken we de duur van de hinder. Hieronder de planning per vlotbrug voor beide werken. Tijdens de werkzaamheden zijn de vlotbruggen afgesloten voor al het verkeer. Gemotoriseerd verkeer moet daardoor omrijden. Voor (brom)fietsers en voetgangers vaart een pontje om het Noordhollandsch Kanaal over te kunnen oversteken. De scheepvaart ondervindt enige hinder van de werkzaamheden. Vanwege het werk moeten schepen rekening houden met wachttijden van maximaal 2 uur.
Kijk voor alle informatie op: https://waaksaam.com/nieuws/werkzaamheden-vlotbruggen/
Overzicht werkzaamheden vlotbruggen vanaf september 2024
Waar en wanneer vinden de werkzaamheden plaats:
Vlotbrug ‘t Zand: van 9 september t/m 11 oktober 2024
Bij het werk aan Vlotbrug ’t Zand, is de vlotbrug afgesloten voor al het verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Stolperbasculebrug / Kooybrug.
Voor (brom)fietsers en voetgangers vaart er een pont volgens onderstaand schema:
Ma-vr: 6.30 - 21:00 uur
Zaterdag: 6.30 - 22:30 uur
Zondag: 09:00 - 21:00 uur
Burgervlotbrug: van 30 september t/m 1 november 2024
Bij het werk aan de Burgervlotbrug, is de vlotbrug afgesloten voor al het verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Schoorldammerbrug/Stolperbasculebrug.
Voor (brom)fietsers en voetgangers vaart er een pont volgens onderstaand schema:
Ma-vr: 06:30 - 21:00 uur (op maandag 30 september tot 23.00 uur)
Zaterdag: 06:30 - 21:00 uur
Zondag: 09:00 - 21:00uur
Sint Maartensvlotbrug: van 31 oktober t/m 22 november 2024
Bij het werk aan de Sint Maartensvlotbrug is de vlotbrug afgesloten voor al het verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de Stolperbasculebrug.
Voor (brom)fietsers en voetgangers vaart er een pont volgens onderstaand schema:
Ma-vr: 06:30 - 21:00uur
Zaterdag: 06:30 - 22:30uur
Zondag: 09:00 - 21:00 uur
Heeft u vragen over dit bericht?
Bel gratis met het servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800 0200600 of stuur een email naar servicepunt@noord-holland.nl
WaakSaam
WaakSaam voert tot juni 2025 het beheer en onderhoud van provinciale vaarwegen, wegen, bruggen, sluizen, groen, gebouwen en terreinen in de Kop van Noord-Holland uit in opdracht van de provincie Noord-Holland.
Komgrens Burgbrug nabij school
Gemeente Schagen- Raadsbesluit verplaatsing komgrens op de Grote Sloot, Burgerbrug.
De raad van de gemeente Schagen besluit, op voorstel van het college van 17 januari 2023;
Gelet op het bepaalde in artikel 15, eerste lid en artikel 20a van de wegenverkeerswet 1994, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het Regelement verkeersregels en verkeerstekens 1990;
Inleiding
Op dit moment valt de nieuwe aansluiting, door de ontwikkeling van extra woningen aan de noordwestzijde van Burgerbrug, met de Grote Sloot buiten de bebouwde kom. Ter plaatse van de aansluiting van de woonwijk is nu een snelheidsregiem van 30- en 60km/uur aanwezig. Om het snelheidsregiem van de woonwijk, de 30km zone, veilig aan te laten sluiten op de Grote Sloot wordt voorgesteld deze ook in de 30km zone te laten vallen. Hierdoor ontstaat een gelijkwaardig kruispunt. Een juiste begrenzing van de bebouwde kom is noodzakelijk om het juiste snelheidsregiem en weginrichting toe te kunnen passen. Om deze grens te verplaatsen is aan de raad voorgesteld de bebouwde komgrens vast te stellen op de voorgestelde locatie op de Grote Sloot en de raad heeft besloten hiermee in te stemmen.
Beoogd effect
Dit besluit betreft het aanduiden van de grenzen tussen twee gebieden waarin diverse verkeersregels van
kracht zijn. Hierdoor ontstaat er een eenduidige en uniforme weginrichting. Binnen de bebouwde kom bestaat tevens de noodzaak om de verkeersveiligheid en het voorkomen van geluidsoverlast zo goed mogelijk te waarborgen. Het verlagen van de snelheid op een voor automobilisten logische locatie (de komgrens) is hierbij het middel.
Argumentatie
In verschillende wetten en regels komt het begrip bebouwde kom voor zoals in de Wegenverkeerswet 1994,
Bouwverordening, Wet geluidhinder, Wet op de ruimtelijk ordening, Wet Milieubeheer, Wegenwet en de Boswet. De verschillende regels leggen het begrip bebouwde kom op een eigen manier uit. In de praktijk kan een kern meerdere komgrenzen hebben.
Wegenverkeerswet
De Wegenverkeerswet heeft tot doel via verkeersregels en – tekens het gedrag van de weggebruikers op de weg te regelen. De bebouwde kom op basis van de Wegenverkeerswet wordt vastgesteld door de gemeenteraad en heeft te maken met verkeersregels. Buiten de bebouwde kom gelden bijvoorbeeld andere regels ten aanzien van de maximumsnelheid, het parkeren op de rijbaan van een voorrangsweg of van voorrang van de bus bij het wegrijden bij een halte. Aangezien de maximum toegestane snelheid voor bromfietsers/scooters binnen de bebouwde kom anders is dan buiten de bebouwde kom, dient voor deze categorie ook een herkenbare komgrens te worden aangegeven.
Locatie
In de oude situatie werd er vaak voor gekozen om de komgrens aan het begin van het bedrijventerrein te laten beginnen, maar daar wordt momenteel anders naar gekeken. De komgrens kan beter beginnen op de locatie waar veel woningen staan, zodat de verlaging van de maximumsnelheid op een voor de automobilist logische plek begint. Hierdoor is de kans groter dat het verbod ook opgevolgd wordt.
Besluit
Het verplaatsen van de bebouwde komgrens op de Grote Sloot, Burgerbrug wordt uitdrukking gegeven door;
- •Door het verplaatsen van de borden H1 (bebouwde kom) en H2 (einde bebouwde kom) uit bijlage 1 van het regelement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) de bebouwde kom te verplaatsen zoals op de bij dit besluit behorende tekening aangegeven.
Tekening verplaatsing bebouwde komgrens VB202292
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen.
De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. Deze termijn vangt aan op de dag na de dag waarop dit besluit is gepubliceerd.
• Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en dient in ieder geval te bevatten:
• de naam en het adres van de indiener;
• de dagtekening;
• een aanduiding/omschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt;
• de gronden van het bezwaar.
Het bezwaarschrift moet gericht worden aan de raad van de gemeente Schagen, Postbus 8, 1740 AA, Schagen.
Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit waartegen het gericht is. Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kan aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Haarlem verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen, indien "onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist". Het vragen van een voorlopige voorziening aan de voorzieningenrechter van de rechtbank is mogelijk indien ook een bezwaarschrift wordt ingediend.
Het verzoek om een voorlopige voorziening moet gericht worden aan:
De voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.
Aldus besloten in de vergadering van 7 februari 2023.
De gemeenteraad van de gemeente Schagen,
griffier voorzitter
G.E.P. Meijer M.J.P. van Kampen
Datum 9 augustus 2024
Disclaimer
Werkzaamheden N9 klaar
De werkzaamheden aan de kruispunten op de autoweg N9 in Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug zijn afgerond. Dit betekent dat de 2 kruispunten weer helemaal open zijn voor het verkeer en fietsers en voetgangers hier voortaan veiliger kunnen oversteken.
De afgelopen weken heeft aannemer De Jong Zuurmond in opdracht van Rijkswaterstaat hard gewerkt om de veiligheid van beide kruispunten te verbeteren.
Aanvankelijk was de verwachting dat het werk tot de zomervakantie zou duren, maar inmiddels is al het werk klaar.
Veilig oversteken N9
De oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers in Sint Maartensvlotbrug en Burgervlotbrug zijn volledig aangepakt: opstelplaatsen, oversteken en fiets- en voetpaden zijn vernieuwd en verbreed, zodat voetgangers en fietsen meer ruimte hebben om veilig de N9 over te kunnen steken.
Ook zijn er meer en duidelijkere barrières tussen langzaam en doorgaand verkeer. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat het op beide kruispunten veiliger is geworden voor alle weggebruikers.
We hebben bij het opstellen van de verkeersmaatregelen nauw samengewerkt en afgestemd met de gemeente Schagen, Provincie Noord-Holland en de dorpsraden.
Verkeersmaatregelen
We verbeteren de veiligheid op de N9 tussen Alkmaar en Den Helder met een tiental verkeersmaatregelen.
Naast de 2 kruispunten zijn er dit jaar ook andere verkeersveiligheids-maatregelen uitgevoerd zoals het aanpassen van de bebouwde komgrens bij Schoorldam, de aanleg van rood asfalt op diverse verkeersplateaus, het vernieuwen van de bebording en markering op diverse plaatsen, het rood asfalteren bij ’t Zand en het opheffen van bushaltes langs de N9.
Het geld hiervoor is afkomstig uit de verkeersveiligheidsaanpak voor Rijks-N-wegen.
Oproep aan jongeren: denk mee en maak het verschil met het nieuwe Jongerenteam van gemeente Schagen!
Gemeente Schagen is op zoek naar jongeren die hun stem willen laten horen. En die het leuk vinden om activiteiten voor de jeugd te organiseren.
Samen met een groep enthousiaste jongeren is eerder dit jaar gekeken hoe jongeren beter betrokken kunnen worden bij gemeentelijk beleid.
Uit deze samenwerking bleek dat de jeugd uit Schagen behoefte heeft aan meer inspraak. Ze willen graag dat er een jongerenteam wordt opgericht.
Oprichting Jongerenteam
De gemeente Schagen heeft daarom besloten om gehoor te geven aan deze oproep en een jongerenteam op te richten.
Dit team zal een belangrijke rol gaan spelen in het adviseren van de gemeente over zaken die jongeren aangaan. Daarnaast krijgt het Jongerenteam de kans om zelf activiteiten voor de jeugd te organiseren, waardoor de stem van de jongeren duidelijk gehoord wordt en de gemeente een nog aantrekkelijkere plek wordt voor de jeugd.
Doe je mee?
Wij zijn op zoek naar gemotiveerde jongeren die willen deelnemen aan dit Jongerenteam. Ben jij of ken jij iemand die de stem van jongeren wil laten horen, een vinger aan de pols wil houden bij wat er leeft en speelt onder de jeugd, en wil bijdragen aan het organiseren van leuke en nuttige activiteiten? Dit is je kans om invloed uit te oefenen en de gemeente nog leuker te maken voor jongeren!
Aanmelden kan eenvoudig via de volgende link: www.tinyurl.com/mr2stcvz
Grijp deze kans om het verschil te maken en meld je vandaag nog aan voor het Jongerenteam van de gemeente Schagen!
Woningbouw
Ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van woningbouw in Burgerbrug en Burgervlotbrug. Wij streven naar een gevarieerd en passend woningaanbod voor alle inwoners. Blijf op de hoogte van nieuwe projecten en initiatieven.
Plan Kramer
Wat is het plan
In ons prachtige dorp Burgerbrug staan we aan de vooravond van een spannend nieuw project: de bouw van 40 nieuwe woningen. Wat dit project uniek maakt, is de nadruk die wordt gelegd op diversiteit in de woningtypes. We willen niet alleen woningen creëren die passen bij de verschillende levensfasen van onze huidige en toekomstige bewoners, maar ook de behoeften en voorkeuren van de inwoners van Burgerbrug zelf meenemen in het ontwerp.
Bij dit project staat de gemeenschap centraal. We willen dat onze dorpsbewoners zich betrokken voelen en de kans krijgen om hun stem te laten horen. Of het nu gaat om starters, gezinnen of ouderen die hun wooncomfort willen vergroten, we bieden iedereen de mogelijkheid om aan te geven wat hun woonwensen zijn. Door deze inspraak creëren we niet alleen meer woningen, maar ook een dorp dat meegroeit met de wensen van de inwoners.
Samen bouwen we aan de toekomst van Burgerbrug – een dorp waar iedereen zich thuis voelt.
Waar staan we nu
Per 1 januari 2024 is er een belangrijke wetswijziging ingegaan die invloed heeft op de manier waarop nieuwe woningen in Nederland worden gebouwd, vooral in gebieden zoals Burgerbrug. De overheid heeft besloten dat er een sluitgrens van 50 meter moet worden gehanteerd bij het bouwen van woningen in de buurt van landbouwgebieden. Dit betekent dat er minimaal 50 meter afstand moet zijn tussen nieuwbouwwoningen en omliggende landbouwgrond.
Deze nieuwe maatregel, vastgelegd in een westelijke verordening, is bedoeld om een balans te vinden tussen de groeiende behoefte aan woningen en de bescherming van onze agrarische gronden. Voor Burgerbrug, waar landbouw een belangrijk onderdeel is van onze omgeving, betekent dit dat we bij het plannen van nieuwe woningbouwprojecten zorgvuldig moeten omgaan met de beschikbare ruimte. Hoewel deze verordening ons voor nieuwe uitdagingen stelt, biedt het ook de kans om creatief te kijken naar hoe we onze woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier kunnen realiseren.
De komende tijd blijven we als gemeenschap en Dorpsraad nauw betrokken bij de ontwikkelingen en zorgen we ervoor dat de behoeften van onze inwoners, evenals de bijzondere omgeving van Burgerbrug, gerespecteerd blijven.
Wanneer komt er weer een update
We hopen snel met duidelijkheid te komen.